(Nie)Tłusty Czwartek
- 2 1/2 szklanki mąki
- 6 żółtek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki jogurtu greek style 0% tłuszczu
- 1 łyżka rumu
- szczypta soli
- Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder i sól
- Mieszamy składniki
- Teraz dodajemy posiekane masło i żółtka
- Mieszamy i na koniec dodajemy rum
- Wyrabiamy ciasto na gładką konsystencję, jeśli ciasto jest za rzadkie należy dosypać więcej mąki
- Gotowe ciasto dzielimy na części i każdą rozwałkowujemy na cienkie placki
- Teraz dzielimy na paski i w każdym z nich wycinamy dziurkę przez którą przekładamy jeden koniec paska
- W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik do 180C
- Na brytwankę wyłożoną papierem układamy faworki i pieczemy 7 minut
- Upieczone ciastka wykładamy na miske, posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!
Bardzo mi się podobają takie faworki w wersji pieczonej, bo za tymi smażonymi nie przepadam :) Ja w tym roku robiłam pieczone pączki, ale za rok spróbuję też z faworkami, wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMoge powiedziec ze naprawde pysznie wychodza 😉
OdpowiedzUsuń