Pierogi z serem
Masa serowa:
- 500 g sera białego tłustego
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka kaszy manny
- Ser wrzucamy do misy i kruszymy widelcem
- Dodajemy cukry i kasze mannę
- Mieszamy wszystko razem blenderem
- Teraz dodajemy żółtka i znów mieszamy
- Masę zostawiamy
Ciasto na pierogi:
- 2 i 1/2 szklanki maki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- Mąkę przesiewamy na stolnicę
- Wybijamy jajko i powoli lejemy wodę
- Łączymy wszystko, potem dodajemy sól i oliwę
- Ugniatamy ciasto
Pierogi:
- Masa serowa
- Ciasto na pierogi
- Ciasto dzielimy na dwie części
- Rozwałkowujemy cienki placek
- Wycinamy w nim kółka
- Na każde kółko nakładamy farszu ( ok jednej łyżki) i zlepiamy razem ( ja sobie pomagałam zlepiaczem do pierogów)
- I tak ciągle aż nam się nie skończy ciasto
- Zlepione pierogi gotujemy w osolonej wodzie 6 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch
- Pierogi ugotowane nakładamy na talerze. Polewamy je roztopionym masłem i posypujemy cukrem
Smacznego!
Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już blisko 4000 blogów z 22 kategorii.
OdpowiedzUsuńNależy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!
super pierożki;) uwielbiam .!zapraszam na pierogi z podrobami:pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/06/jak-zrobic-idealne-ciasto-na-pierogi.html