Translate

5.11.2014

Pierogi z serem




Masa serowa:

  • 500 g sera białego tłustego
  • 2 żółtka 
  • 1/4 szklanki cukru pudru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 1 łyżka kaszy manny 
  1. Ser wrzucamy do misy i kruszymy widelcem
  2. Dodajemy cukry i kasze mannę 
  3. Mieszamy wszystko razem blenderem 
  4. Teraz dodajemy żółtka i znów mieszamy 
  5. Masę zostawiamy 

Ciasto na pierogi:

  • 2 i 1/2 szklanki maki 
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki letniej wody 
  • 2 łyżki oliwy 
  • szczypta soli 
  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę 
  2. Wybijamy jajko i powoli lejemy wodę
  3. Łączymy wszystko, potem dodajemy sól i oliwę 
  4. Ugniatamy ciasto 

Pierogi:

  • Masa serowa 
  • Ciasto na pierogi 
  1. Ciasto dzielimy na dwie części 
  2. Rozwałkowujemy cienki placek 
  3. Wycinamy w nim kółka
  4. Na każde kółko nakładamy farszu ( ok jednej łyżki) i zlepiamy razem ( ja sobie pomagałam zlepiaczem do pierogów)
  5. I tak ciągle aż nam się nie skończy ciasto 
  6. Zlepione pierogi gotujemy w osolonej wodzie 6 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch 
  7. Pierogi ugotowane nakładamy na talerze. Polewamy je roztopionym masłem i posypujemy cukrem 

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już blisko 4000 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. super pierożki;) uwielbiam .!zapraszam na pierogi z podrobami:pozdrawiam
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/06/jak-zrobic-idealne-ciasto-na-pierogi.html

    OdpowiedzUsuń