Translate

29.10.2014

Placki ziemniaczane




  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średnia cebula 
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sol 
  • pieprz 
  • olej do smażenia
  1. Ziemniaki i cebule obieramy 
  2. Ścieramy ziemniaki i cebule na jak najdrobniejszych oczkach ( można tradycyjnie na tarce albo w blenderze) 
  3. Do tak przygotowanej masy dodajemy jajka i mieszamy 
  4. Teraz mąkę i znów mieszamy 
  5. Doprawiamy solą i pieprzem nie za dużo 
  6. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem dużą łyżką nakładamy ciasto kształtując placki 
  7. Smażymy z obu stron tak, aby się zrumieniły z obu stron 
  8. Usmażone placki układamy do miski wyłożonej papierowymi ręczniczkami aby w nie tłuszcz wciekał 
  9. Gotowe placki rozkładamy na talerzu i posypujemy cukrem

Smacznego!


ciasto na placki

placki sie smarza 

zaraz trafia na talerz 
                            





























Ps Placki ziemniaczane można również podawać polane śmietaną i posypane cukrem, ale  też polane sosem pieczarkowym lub mięsnym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz