- 1 kg ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- sol
- pieprz
- olej do smażenia
- Ziemniaki i cebule obieramy
- Ścieramy ziemniaki i cebule na jak najdrobniejszych oczkach ( można tradycyjnie na tarce albo w blenderze)
- Do tak przygotowanej masy dodajemy jajka i mieszamy
- Teraz mąkę i znów mieszamy
- Doprawiamy solą i pieprzem nie za dużo
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem dużą łyżką nakładamy ciasto kształtując placki
- Smażymy z obu stron tak, aby się zrumieniły z obu stron
- Usmażone placki układamy do miski wyłożonej papierowymi ręczniczkami aby w nie tłuszcz wciekał
- Gotowe placki rozkładamy na talerzu i posypujemy cukrem
Smacznego!
|
ciasto na placki |
|
placki sie smarza |
|
zaraz trafia na talerz |
Ps Placki ziemniaczane można również podawać polane śmietaną i posypane cukrem, ale też polane sosem pieczarkowym lub mięsnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz