Translate

27.10.2014

Kopytka z sosem


Kopytka : 

  • 6 srednich ziemniakow
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sol
  1. Rano gotujemy ziemniaki i pozostawiamy do ostygniecia lub moga byc z drugiego dnia
  2. Ziemniaki przepuszczamy przez praske lub bardzo dobrze ugnaiatamy ( moze sie udac za pomoca miksera)
  3. Wysupujemy ziemniaki na stolnice
  4. Wbijamy jajka, dodajemy stopniowo make pszenna (wpierw wsypac jedna szklanke, rozrobic ciasto i potem pol szklanki), teraz dodajemy make ziemniaczana
  5. Ugnaiatamy ciasto ( jesli sie jeszcze lepi to mozna dodac maki pszennej)
  6. Jak juz mamy rozrobione ciasto kroimy je na rowne czesci i formuje z nich walki, z których potem kroimy kluski
  7. Pokrojone kluski wrzucamy na gotujaca sie wode i po wyplynieciu na wierzch gotujemy ok 5min

Sos :

  • 500 g miesa ze schabu 
  • 2 srednie cebule 
  • smietana 
  • woda 
  1. Mieso myjemy i osuszamy w recznickzach 
  2. Kroimy mieso  w drobna kosteczke 
  3. Cebule pokroic drobno 
  4. Na rozgrzana patelnie wsypac cebule i podsmarzyc 
  5. Dodac mieso i wszystko razem smarzymy #
  6. Podlewamy miesa woda ( tak aby zakryc mieso) 
  7. Dusimy pod przykryciem na malym ogniu ok 30 min 
  8. Dodac siemtany i wszystko razem podgrzac ok 5 min bez przykrycia 

Kopytka z sosem:

  1. Kopytka wykladamy na talerz 
  2. Polac sosem kopytka 
  3. I danie gotowe 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz