Kopytka z sosem
Kopytka :
- 6 srednich ziemniakow
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sol
- Rano gotujemy ziemniaki i pozostawiamy do ostygniecia lub moga byc z drugiego dnia
- Ziemniaki przepuszczamy przez praske lub bardzo dobrze ugnaiatamy ( moze sie udac za pomoca miksera)
- Wysupujemy ziemniaki na stolnice
- Wbijamy jajka, dodajemy stopniowo make pszenna (wpierw wsypac jedna szklanke, rozrobic ciasto i potem pol szklanki), teraz dodajemy make ziemniaczana
- Ugnaiatamy ciasto ( jesli sie jeszcze lepi to mozna dodac maki pszennej)
- Jak juz mamy rozrobione ciasto kroimy je na rowne czesci i formuje z nich walki, z których potem kroimy kluski
- Pokrojone kluski wrzucamy na gotujaca sie wode i po wyplynieciu na wierzch gotujemy ok 5min
Sos :
- 500 g miesa ze schabu
- 2 srednie cebule
- smietana
- woda
- Mieso myjemy i osuszamy w recznickzach
- Kroimy mieso w drobna kosteczke
- Cebule pokroic drobno
- Na rozgrzana patelnie wsypac cebule i podsmarzyc
- Dodac mieso i wszystko razem smarzymy #
- Podlewamy miesa woda ( tak aby zakryc mieso)
- Dusimy pod przykryciem na malym ogniu ok 30 min
- Dodac siemtany i wszystko razem podgrzac ok 5 min bez przykrycia
Kopytka z sosem:
- Kopytka wykladamy na talerz
- Polac sosem kopytka
- I danie gotowe
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz