Translate

11.12.2014

Zupa cebulowa






  • 3 średnie cebule 
  • 1 duży por 
  • 1 marchewka 
  • 1 kostka rosołowa 
  • 1 ząbek czosnku
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarenkach 
  • liść laurowy 
  • jarzynka 
  1. Warzywa obieramy i myjemy 
  2. Marchewkę kroimy w kostkę 
  3. Cebulę  i pora kroimy w piórka 
  4. W tym samym czasie zagotowujemy wodę 
  5. Do gotującej wody dodajemy kostkę rosołową i rozpuszczamy ją
  6. Teraz wrzucamy pokrojoną marchewkę, pora, ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko gotujemy 
  7. Na patelni rozgrzanej z masłem podsmażamy cebulę  i dodajemy ją do gotujących się warzyw 
  8. Wszystko razem gotujemy ok 40 min 
  9. Ugotowaną zupę doprawiamy do smaku jarzynką 
  10. Odstawiamy zupę aby przestygła i potem miksujemy blenderem aby powstała nam zupa krem 
  11. Można podawać w takiej postaci lub zaprawić śmietaną 
Ps Polecam zrobić bądź kupić grzanki do zupy. Możemy również podawać z groszkiem ptysiowym.

1 komentarz:

  1. Nigdy nie miksowałam cebulowej, ale chyba raz spróbuję, bo wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń