- 3 średnie cebule
- 1 duży por
- 1 marchewka
- 1 kostka rosołowa
- 1 ząbek czosnku
- ziele angielskie
- pieprz w ziarenkach
- liść laurowy
- jarzynka
- Warzywa obieramy i myjemy
- Marchewkę kroimy w kostkę
- Cebulę i pora kroimy w piórka
- W tym samym czasie zagotowujemy wodę
- Do gotującej wody dodajemy kostkę rosołową i rozpuszczamy ją
- Teraz wrzucamy pokrojoną marchewkę, pora, ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko gotujemy
- Na patelni rozgrzanej z masłem podsmażamy cebulę i dodajemy ją do gotujących się warzyw
- Wszystko razem gotujemy ok 40 min
- Ugotowaną zupę doprawiamy do smaku jarzynką
- Odstawiamy zupę aby przestygła i potem miksujemy blenderem aby powstała nam zupa krem
- Można podawać w takiej postaci lub zaprawić śmietaną
Ps Polecam zrobić bądź kupić grzanki do zupy. Możemy również podawać z groszkiem ptysiowym.
Nigdy nie miksowałam cebulowej, ale chyba raz spróbuję, bo wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuń