Tort smietanowy na biszkopcie rzucanym
Biszkopt rzucany :
- 5 jajek
- 160 g cukru pudru
- 100 g maki pszennej
- 45 g maki ziemniaczanej lub opakowanie kislu
- szczypta soli
- Oddzielamy zoltka od bialek
- Bialka ubijamy na sztywna piane ze szczypta soli
- Do bialek dodac zoltka, wymieszac razem
- Teraz dodac wymieszane razem maki z cukrem pudrem
- Wszystko mieszamy az uzyskamy gladka konsystecje
- Do formy wylozonej papierem wlewamy ciasto
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i pieczemy 35 - 40 min
- Po upieczeniu wyciagamy biszkopt i go rzucamy na ziemie ( rzucamy, aby nie powstal zakalec)
- Spowrotem wkladamy do piekarnika uchylonego i tam pozostawiamy do ostygniecia
Masa:
- 250 g smietany kremowki ( 36%)
- 250 g serka mascarpone
- 3 lyzki cukru pudru
- Smietane ubijamy
- Do miski wrzucamy serek mascarpone i mieszmy go z cukrem pudrem
- Do serka wrzucamy ubita smietane i laczymy wszystko razem powoli mieszajac mikserem
Tort:
- biszkopt
- masa smietanowa
- cos do przystroju tortu ( np. masa cukrowa)
- Biszkopt dzielimy na dwa placki
- Jeden placek smarujemy dosyc gesto masa
- Na to nakladamy drugi placek
- Na gore nakladamy pozostala mase i ladnie ja wygladzamy na wierzchu tortu
- Mozna pozostawic taka wersje ale tez mozna przystroic, ja ozdobilam boki masa cukrowa i zrobilam rozyczi z niej
Smacznego!
Cudny :)
OdpowiedzUsuńdziekuje :), zamierzam udoskonalac :)
OdpowiedzUsuń