Translate

07.09.2014

Tort smietanowy na biszkopcie rzucanym



Biszkopt rzucany : 

  • 5 jajek 
  • 160 g cukru pudru
  • 100 g maki pszennej 
  • 45 g maki ziemniaczanej lub opakowanie kislu 
  • szczypta soli 
  1. Oddzielamy zoltka od bialek 
  2. Bialka ubijamy na sztywna piane ze szczypta soli
  3. Do bialek dodac zoltka, wymieszac razem 
  4. Teraz dodac wymieszane razem maki z cukrem pudrem 
  5. Wszystko mieszamy az uzyskamy gladka konsystecje 
  6. Do formy wylozonej papierem wlewamy ciasto 
  7. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i pieczemy 35 - 40 min 
  8. Po upieczeniu wyciagamy biszkopt i go rzucamy na ziemie ( rzucamy, aby nie powstal zakalec)
  9. Spowrotem wkladamy do piekarnika uchylonego i tam pozostawiamy do ostygniecia 

Masa:

  • 250 g smietany kremowki ( 36%) 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 3 lyzki cukru pudru 
  1. Smietane ubijamy 
  2. Do miski wrzucamy serek mascarpone i mieszmy go z cukrem pudrem 
  3. Do serka wrzucamy ubita smietane i laczymy wszystko razem powoli mieszajac mikserem 

Tort:

  • biszkopt 
  • masa smietanowa 
  • cos do przystroju tortu ( np. masa cukrowa) 
  1. Biszkopt dzielimy na dwa placki 
  2. Jeden placek smarujemy dosyc gesto masa 
  3. Na to nakladamy drugi placek 
  4. Na gore nakladamy pozostala mase i ladnie ja wygladzamy na wierzchu tortu 
  5. Mozna pozostawic taka wersje ale tez mozna przystroic, ja ozdobilam boki masa cukrowa i zrobilam rozyczi z niej 

Smacznego!

2 komentarze: