Translate

07.05.2014

Krokiety ze szpinakiem i serem Ricotta




Farsz 

  • 250g sera Ricotta
  • 150g - 200g szpinaku 
  • 2 zabki czosnku 
  • 1 srednia cebula 
  • 100g boczku, moze byc w plastrach bekon  
  • sol
  • pieprz 

  1. Siekamy dosyc drobno szpinak i cebule 
  2. Kroimy w drobna kostke boczek 
  3. Siekamy czosnek, jeden zabek czosnku mieszamy ze szpinakiem a drugi zabek z cebula 
  4. Na rozgrzanej patelni podsmarzamy stopniowo dodajac boczek, cebule i na koncu szpinak 
  5. Potem czekamy az wszystko ostygnie i dodajemy do sera Ricotta 
  6. Wszystko razem mieszamy doprawiajac do smaku sola i pieprzem 


Nalesniki

  • 0,5 l mleka 
  • 500 g maki 
  • 2 jajka
  • sol

  1. Do misy wsypujemy make, wbijamy jaja i dodajemy mleko ( powinno byc w temp. pokojowej)
  2. Wszystko razem mieszamy mikserem 
  3. Na koniec dodajemy szczypte soli
  4. Na rozgrzana patelnie wylewamy ciasto i smarzymy palcki na cala patelnie 
  5. Placki osmarzamy z dwoch stron 





Krokiety

  • farsz 
  • nalesniki
  • bulka tarta
  • 1 jajko


  1. Na nalesniki nakladamy farsz 
  2. Zawijamy nalesniki obtaczamy w jajku a potem w bulce tartej 
  3. Podsmarzamy na patelni 
  4. Gotowe krokiety podajemy do jedzenia 

1 komentarz: