Krokiety ze szpinakiem i serem Ricotta
Farsz
- 250g sera Ricotta
- 150g - 200g szpinaku
- 2 zabki czosnku
- 1 srednia cebula
- 100g boczku, moze byc w plastrach bekon
- sol
- pieprz
- Siekamy dosyc drobno szpinak i cebule
- Kroimy w drobna kostke boczek
- Siekamy czosnek, jeden zabek czosnku mieszamy ze szpinakiem a drugi zabek z cebula
- Na rozgrzanej patelni podsmarzamy stopniowo dodajac boczek, cebule i na koncu szpinak
- Potem czekamy az wszystko ostygnie i dodajemy do sera Ricotta
- Wszystko razem mieszamy doprawiajac do smaku sola i pieprzem
Nalesniki
- 0,5 l mleka
- 500 g maki
- 2 jajka
- sol
- Do misy wsypujemy make, wbijamy jaja i dodajemy mleko ( powinno byc w temp. pokojowej)
- Wszystko razem mieszamy mikserem
- Na koniec dodajemy szczypte soli
- Na rozgrzana patelnie wylewamy ciasto i smarzymy palcki na cala patelnie
- Placki osmarzamy z dwoch stron
Krokiety
- farsz
- nalesniki
- bulka tarta
- 1 jajko
- Na nalesniki nakladamy farsz
- Zawijamy nalesniki obtaczamy w jajku a potem w bulce tartej
- Podsmarzamy na patelni
- Gotowe krokiety podajemy do jedzenia
Wyglądają bardzo apetycznie, to moje smaki. :)
OdpowiedzUsuń