Ciasto
- 125 dag margaryny
- 1 jajko
- 400 g maki
- 50ml miodu
- 20 g kakao
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 120 g cukru pudru
- Mieszamy razem make, kako, cukier puder i proszek do pieczenia
- Dodajemy jajko i posiekana margaryne
- Wszystko razem ugniatamy dodajac stopniowo miod
- Kiedy juz ciasto jest gotowe dzielimy na dwie czesci 2/3 i 1/3 ciasta
- Wkladamy do lodowki na ok 30 min za ten czas zajmiemy sie serem
Masa serowa
- 300 g sera bialego
- 250 g serka mascarpone
- 2 zoltka
- 70 g cukru pudru
- 50 g kaszy manny
- Ser bialy wrzucamy do miski i blendujemy go
- Dodajemy serek mascarpone i wszystko razem mieszamy
- Wpijamy zoltka, bialka odstawiamy na potem
- Mieszamy i dodajemy cukier puder znow mieszamy
- Na koniec wsypujemy kasze manne i tez mieszamy
- Gotowa mase serowa odstawiamy
Pianka z bialek
- bialka jajek
- 20 g cukru pudru
- Ubijamy bialak
- Dodajemy cukier puder i dalej ubijamy
- Jak juz bialaka sa ubite odstawiamy
Sernik
- ciasto
- masa serowa
- pianka z bialek
- Na mala okragla foremke wykladamy 2/3 ciasta
- Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180°
- Ciasto pieczemy 30 min
- Wyciagamy i rozlewamy mase serowa, nakladamy pianke z bialek i z 1/3 ciasta robimy kruszonke ( ja scieram na tarce ciasto)
- Wszystko wladamy do piekarnika na 15min
- Upieczone ciasto zostawiamy do ostygniecia
- Potem wkladamy do lodowki do nastepnego dnia
- Ser powinnien wyjsc puszysty
Smacznego!
PS Sernika odstawienie do lodowki na drugi dzien jest konieczne poniewaz masa na poczatku bedzie leista i dopiero jak sie odstanie to zrobi sie spojona i puszysta Ja podalam ten sernik z bita smietana i sosem toffi ale mozna na swoj sposob podawac
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz