Translate

07.04.2014

Sernik Klaudyny


Ciasto 

  • 125 dag margaryny 
  • 1 jajko
  • 400 g maki
  • 50ml miodu 
  • 20 g kakao 
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia 
  • 120 g cukru pudru 

  1. Mieszamy razem make, kako, cukier puder i proszek do pieczenia 
  2. Dodajemy jajko i posiekana margaryne 
  3. Wszystko razem ugniatamy dodajac stopniowo miod 
  4. Kiedy juz ciasto jest gotowe dzielimy na dwie czesci 2/3 i 1/3 ciasta 
  5. Wkladamy do lodowki na ok 30 min za ten czas zajmiemy sie serem 

Masa serowa

  • 300 g sera bialego 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 2 zoltka 
  • 70 g cukru pudru 
  • 50 g kaszy manny 

  1. Ser bialy wrzucamy do miski i blendujemy go 
  2. Dodajemy serek mascarpone i wszystko razem mieszamy 
  3. Wpijamy zoltka, bialka odstawiamy na potem 
  4. Mieszamy i dodajemy cukier puder znow mieszamy 
  5. Na koniec wsypujemy kasze manne i tez mieszamy
  6. Gotowa mase serowa odstawiamy 

Pianka z bialek 

  • bialka jajek 
  • 20 g cukru pudru

  1. Ubijamy bialak 
  2. Dodajemy cukier puder i dalej ubijamy 
  3. Jak juz bialaka sa ubite odstawiamy 

Sernik 

  • ciasto
  • masa serowa
  • pianka z bialek 
  1. Na mala okragla foremke wykladamy 2/3 ciasta 
  2. Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180° 
  3. Ciasto pieczemy 30 min 
  4. Wyciagamy i rozlewamy mase serowa, nakladamy pianke z bialek i z 1/3 ciasta robimy kruszonke ( ja scieram na tarce ciasto) 
  5. Wszystko wladamy do piekarnika na 15min 
  6. Upieczone ciasto zostawiamy do ostygniecia 
  7. Potem wkladamy do lodowki do nastepnego dnia 
  8. Ser powinnien wyjsc puszysty 

Smacznego!



PS Sernika odstawienie do lodowki na drugi dzien jest konieczne poniewaz masa na poczatku bedzie leista i dopiero jak sie odstanie to zrobi sie spojona i puszysta Ja podalam ten sernik z bita smietana i sosem toffi ale mozna na swoj sposob podawac 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz