Bitki z karczku w sosie musztardowym
- 6 plastrow miesa z karczku
- 3 srednie cebule
- 3 lyzki musztardy
- 2 zabki czosnku
- pieprz sypki
- papryka
- sol
- 3 liscie laurowe
- maka
- Mieso myjemy i oszuszamy na papierowych reczniczkach
- Macerujemy mieso pieprzem, papryka i sola
- Odstawiamy mieso do lodowki na ok godzine
- W tym czasie kroimy cebule w piorka i obieramy czosnek, a potem kroimy go w plasterki
- Kiedy juz mieso sie odstanie w lodowce wyjmujemy
- Na talerz wysykujemy troche maki i obtaczamy mieso podsmarzamy na rozgrzanej patelni
- Podsmarzone mieso wkladamy do rondla
- Na patelni rozgrzanej podsmarzamy cebule
- Podsmarzona cebule dorzucamy do miesa
- Wszystko razem zalewamy woda tak zeby lekko zakrylo mieso
- Dorzucamy pokrojony czosnek i 3 liscie laurowe
- Ok 40 min dusimy mieso
- Po tym czasie rozrobiona dwie lyzki maki z woda i mieszamy, tak aby nie powstaly grodki
- Teraz dodajemy trzy lyzki musztardy i jeszcze trzymamy na wolnym ogniu prze 15 min
- Do tego mozna zrobic kopytka i swoja ulubiona surowke
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz