Wyciągamy je i odsączamy z wody czekając, aż wystygną.
W tym samym czasie mięso doprawiamy solą i pieoprzem, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ugotowany wcześniej ryż.
Wszystko razem mieszamy.
Gdy już mamy chłodne liście i pomieszane składniki z mięsem zabieramy się za zawijanie gołąbków.
Sporą ilość mięsa chwytamy do ręki formujemy i nakladamy na liść kapusty. Wpierw składamy boki kapusty, a potem rolujemy. I tak postępujemy z każdym gołąbkiem. Mnie wyszło 6 sztuk.
Kiedy mamy juz gotowe zawinięte gołąbki, w garnku zagotowujemy wode z kostką rozołową, wcześniej ukladając na dno garnka kilka liśći kapusty.
Na wierzch kapusty układamy gołąbki i gotujemy ok. 60 min.
Sos pomidorowy
kostka rosołowa
koncentrat pomidorowy
śmietana
pieprz
cukier
W garnku zagotowujemy wode dodajemy kostkę rosołową.
Teraz odlewamy troche do kubeczka i razem z koncentratem pomidorowym mieszamy to.
Taką miksture dodajemy do garnka powoli mieszając.
Przyprawiamy pieprzem , jeśli ktoś lubi słodkawy sos prosze dodać pół łyżęczki cukru i razem wymieszać.
Znów odlewamy troche wywaru pomidorowego do kubeczka i tym razem mieszamy to ze śmietaną ( ok. 2 duże łyżki).
Dodajemy powolutku do garnka śmietane, mieszamy i wyłączamy sos.
Tak przygotowanym sosem pomidorowym polewamy gołąbki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz