Translate

2.12.2016

Gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym


Gołąbki 

  • 10 dużych liści kapusty
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego 
  • 100 g ryżu 
  • 1 mała cebula 
  • sól
  • pieprz 
  • kostka rosołowa
  1. Liście wrzucamy do gotującej się wody.
  2. Gotujemy liście 5 min. 
  3. Wyciągamy je i odsączamy z wody czekając, aż wystygną.
  4. W tym samym czasie mięso doprawiamy solą i pieoprzem, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ugotowany wcześniej ryż.
  5. Wszystko razem mieszamy.
  6. Gdy już mamy chłodne liście i pomieszane składniki z mięsem zabieramy się za zawijanie gołąbków.
  7. Sporą ilość mięsa chwytamy do ręki formujemy i nakladamy na liść kapusty. Wpierw składamy boki kapusty, a potem rolujemy. I tak postępujemy z każdym gołąbkiem. Mnie wyszło 6 sztuk.
  8. Kiedy mamy juz gotowe zawinięte gołąbki, w garnku zagotowujemy wode z kostką rozołową, wcześniej ukladając na dno garnka kilka liśći kapusty.
  9. Na wierzch kapusty układamy gołąbki i gotujemy ok. 60 min.

Sos pomidorowy 

  • kostka rosołowa 
  • koncentrat pomidorowy 
  • śmietana 
  • pieprz 
  • cukier 
  1. W garnku zagotowujemy wode dodajemy kostkę rosołową.
  2. Teraz odlewamy troche do kubeczka i razem z koncentratem pomidorowym mieszamy to.
  3. Taką miksture dodajemy do garnka powoli mieszając.
  4. Przyprawiamy pieprzem , jeśli ktoś lubi słodkawy sos prosze dodać pół łyżęczki cukru i razem wymieszać. 
  5. Znów odlewamy troche wywaru pomidorowego do kubeczka i tym razem mieszamy to ze śmietaną ( ok. 2 duże łyżki). 
  6. Dodajemy powolutku do garnka śmietane, mieszamy i wyłączamy sos.
  7. Tak przygotowanym sosem pomidorowym polewamy gołąbki.

                                              Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz