Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy do podsmarzenia na rozgrzaną patelnię
Do cebuli dorzucamy mięso i sprasowany czosnek
Wszystko razem smarzymy ok 30 min
Sos pomidorowy:
200g koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki bazylii
sól
pieprz
Do miski przekładamy koncentrat pomidorowy
Dodajemy bazylję, sól i pieprz do smaku
Mieszamy razem i gotowy sos
Sos mieszamy razem z podsmarzonym mięsem
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
Do rondelka wrzucamy masło i na małym ogniu rozpuszczamy
Następnie wrzucamy mąke i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystęcji
Trzepaczką mieszamy i powoli dodajemy mleka, cały czas mieszając
Sos powinnien mieć konsystęcje podobną do gęstej śmietany
Lasagne:
9 płatów makaronu do lasagne
ser żółty
nadzienie mięsne
sos beszamelowy
Makaron gotujemy ok 4 min aż lekko nie zmięknie, pozostawiamy do ostygnięcia
W naczyniu żaroodpornym układamy 2 warstwy pokoleji : makaron, sos beszamelowy. nadzienie mięsne, ser żółty i znów makaron, sos beszamelowy, madzienie mięsne, ser żółty i na sam wierzch makaron i jeśli zostanie sos beszamelowy ( który ładnie nam się na wierzchu podpiecze)
Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na 20 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz