Lasagne
Nadzienie mięsne:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy do podsmarzenia na rozgrzaną patelnię
- Do cebuli dorzucamy mięso i sprasowany czosnek
- Wszystko razem smarzymy ok 30 min
Sos pomidorowy:
- 200g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki bazylii
- sól
- pieprz
- Do miski przekładamy koncentrat pomidorowy
- Dodajemy bazylję, sól i pieprz do smaku
- Mieszamy razem i gotowy sos
- Sos mieszamy razem z podsmarzonym mięsem
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- Do rondelka wrzucamy masło i na małym ogniu rozpuszczamy
- Następnie wrzucamy mąke i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystęcji
- Trzepaczką mieszamy i powoli dodajemy mleka, cały czas mieszając
- Sos powinnien mieć konsystęcje podobną do gęstej śmietany
Lasagne:
- 9 płatów makaronu do lasagne
- ser żółty
- nadzienie mięsne
- sos beszamelowy
- Makaron gotujemy ok 4 min aż lekko nie zmięknie, pozostawiamy do ostygnięcia
- W naczyniu żaroodpornym układamy 2 warstwy pokoleji : makaron, sos beszamelowy. nadzienie mięsne, ser żółty i znów makaron, sos beszamelowy, madzienie mięsne, ser żółty i na sam wierzch makaron i jeśli zostanie sos beszamelowy ( który ładnie nam się na wierzchu podpiecze)
- Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na 20 min
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz