Translate

27.04.2015

Lasagne


Nadzienie mięsne:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  1. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy do podsmarzenia na rozgrzaną patelnię
  2. Do cebuli dorzucamy mięso i sprasowany czosnek 
  3. Wszystko razem smarzymy ok 30 min 

Sos pomidorowy: 

  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki bazylii
  • sól
  • pieprz
  1. Do miski przekładamy koncentrat pomidorowy 
  2. Dodajemy bazylję, sól i pieprz do smaku
  3. Mieszamy razem i gotowy sos 
  4. Sos mieszamy razem z podsmarzonym mięsem 

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki mąki 
  • 1,5 szklanki mleka 
  1. Do rondelka wrzucamy masło i na małym ogniu rozpuszczamy 
  2. Następnie wrzucamy mąke i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystęcji 
  3. Trzepaczką mieszamy i powoli dodajemy mleka, cały czas mieszając 
  4. Sos powinnien mieć konsystęcje podobną do gęstej śmietany 

Lasagne:

  • 9 płatów makaronu do lasagne 
  • ser żółty 
  • nadzienie mięsne 
  • sos beszamelowy 
  1. Makaron gotujemy ok 4 min aż lekko nie zmięknie, pozostawiamy do ostygnięcia 
  2. W naczyniu żaroodpornym układamy 2 warstwy pokoleji : makaron, sos beszamelowy. nadzienie mięsne, ser żółty i znów makaron, sos beszamelowy, madzienie mięsne, ser żółty i na sam wierzch makaron i jeśli zostanie sos beszamelowy ( który ładnie nam się na wierzchu podpiecze) 
  3. Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na 20 min 

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz