Translate

19.11.2014

Sól kuchenna





Najstarszą i najbardziej znaną przyprawą, nazywaną "cesarzowa smaku", jest sól. To nie tylko uniwersalna, ale także niezbędna do życia substancja, która ponadto konserwuje żywność. W tradycji staropolskiej, wraz z chlebem, sól pozostaje synonimem zdrowia i dobrobytu. Nasi przodkowie zapraszali gości "na chleb i sól", ten piękny zwyczaj przetrwał aż do naszych czasów. Osoby wchodzące w progi "nowego życia", np. nowożeńcy, witani są chlebem i solą. Przetrwał także, mocno wrośnięty w staropolską tradycję, zwyczaj stawiania na stole solniczek, pomimo, ze moda na dosalanie każdej potrawy, na szczęście dla naszego zdrowia, dawno minęła. W jej miejsce zaczęto hojniej używać naturalnych przypraw smakowych i aromatycznych. 






źródło: "Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz, wyd. Publicat

1 komentarz:

  1. Sól kuchenna to zło! Zdecydowanie staram się ją ograniczać, gdyż zawsze mama mi wpajała, że jest niezdrowa i tak zostało do dziś ;)

    OdpowiedzUsuń