Kluski leniwe ( kopytka z serem )
- 200 g serka smietankowego
- 6 srednich ziemniakow
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sol
- maslo
- cukier
- Rano gotujemy ziemniaki i pozostawiamy do ostygniecia lub moga byc z drugiego dnia
- Ziemniaki przepuszczamy przez praske lub bardzo dobrze ugnaiatamy ( moze sie udac za pomoca miksera)
- Dodajemy serek smietankowy do ziemniakow i mieszamy to
- Wysupujemy ziemniaki na stolnice
- Wbijamy jajka, dodajemy stopniowo make pszenna (wpierw wsypac jedna szklanke, rozrobic ciasto i potem pol szklanki), teraz dodajemy make ziemniaczana
- Ugnaiatamy ciasto ( jesli sie jeszcze lepi to mozna dodac maki pszennej)
- Jak juz mamy rozrobione ciasto kroimy je na rowne czesci i formuje z nich walki, z których potem kroimy kluski
- Pokrojone kluski wrzucamy na gotujaca sie wode i po wyplynieciu na wierzch gotujemy ok 5min
- Gotowe kluski polewamy rozgrzanym maslem i posypujemy cukrem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz