Kapusniak z mlodej kapusty
- 1 duza marchewka
- 1 mala pietruszka
- kawalek selera
- por
- 1 zabek czosnku
- ziemniaki
- mala glowka kapusty
- cebula
- 20 dag zeberek
- 30 dag kielbasy wedzonej
- 30 dag boczku
- 3 liscie laurowe
- 8 ziarenek pieprzu
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- jarzynka
- pieprz sypany
- maslo
- maka
- Myjemy mieso i zagotowywujemy je
- W tym czasie obieramy warzywa
- Kroimy w cwiartki marchewke i pietruszke, a ziemniaki w kostke
- Do gotujacego odszumowanego miesa wrzucamy warzywa (marchewke, pietruszke, seler, por, zabek czosnku)
- Wsypujemy 2 lyzki jarzynki, wrzucamy lisc laurowy, pieprz w ziarnach i ziele angielskie
- Gotujemy wywar ok 45 min
- W tym samym czasie szykujemy kapuste i odstawiamy
- Kielbase, boczek i cebule kroimy w kostke
- Podsmarzamy na rozgrzanej patelni stopniowo dodajac boczek, cebule i na koncu kielbase
- Kiedy wywar juz sie zrobi wyciagamy zeberka, pora i selera
- Teraz dorzucamy ziemniaki i podsarzony boczek, cebule i kielbase
- Gotujemy ok 20 min
- Dorzucamy kapuste i wszystko jeszcze razem gotujemy 30 min
- Na koniec rozpuszczamy 1/4 masla na patelni i na rozgrzane maslo wsypujemy 2- 3 lyzki maki
- Make mieszamy szybko i energicznie podsarzajac ja (powstaje nam zasmarzka) dodajemy do zupy
- Na koniec smakujemy i doprawiamy sola i pieprzem do smaku
Ps Zupa swietnie smakuje z koperkiem. Mozna ja rowniez zaprawic pomidorami. Wszystko zalezy od gustu
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz