Translate

04.04.2014

Nalesniki z serkiem mascarpone



  • 2 szklanki maki 
  • 0.5l mleko
  • 2 jajka
  • 250 serka mascarpone 
  • 150ml smietany double cream 
  • sos toffi 
  • cukier puder 
  • 1 cukier waniliowy
  • sol

  1. Do miski przekladamy serek mascarpone dolewamy smietane i rozrabiamy trzepaczka dodajac stopniowo cukier puder i cukier waniliowy ( wedle gustu )
  2. Po rozrobieniu serka odkladamy go i bierzemy druga miske na rozrobienie ciasta
  3. Wsypujemy 2 szklanki maki, rozbijamy jaka i wlewamy mleko ( wczesniej zagrzane do temp. pokojowej) 
  4. Calosc mieszamy mikserem az konsystecja bedzie gladka dosypujemy szczypte soli i troszke cukru pudru.
  5. Jesli ciasto za geste mozna dodac wody a jesli za rzadkie dosypac troche maki
  6. Mamy gotowe ciasto na rozgrzana patelnie rozlewamy ciasto i smazymy placki nalesnikowe ( mnie wychodzi ok 15 sztuk )
  7. Na gotowe nalesniki nakladamy serek skladamy w tak zwana chusteczke i na koniec polewamy toffi
  8. Mozna podawac

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz