- 2 szklanki maki
- 0.5l mleko
- 2 jajka
- 250 serka mascarpone
- 150ml smietany double cream
- sos toffi
- cukier puder
- 1 cukier waniliowy
- sol
- Do miski przekladamy serek mascarpone dolewamy smietane i rozrabiamy trzepaczka dodajac stopniowo cukier puder i cukier waniliowy ( wedle gustu )
- Po rozrobieniu serka odkladamy go i bierzemy druga miske na rozrobienie ciasta
- Wsypujemy 2 szklanki maki, rozbijamy jaka i wlewamy mleko ( wczesniej zagrzane do temp. pokojowej)
- Calosc mieszamy mikserem az konsystecja bedzie gladka dosypujemy szczypte soli i troszke cukru pudru.
- Jesli ciasto za geste mozna dodac wody a jesli za rzadkie dosypac troche maki
- Mamy gotowe ciasto na rozgrzana patelnie rozlewamy ciasto i smazymy placki nalesnikowe ( mnie wychodzi ok 15 sztuk )
- Na gotowe nalesniki nakladamy serek skladamy w tak zwana chusteczke i na koniec polewamy toffi
- Mozna podawac
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz