Translate

18.04.2017

Kisiel truskawkowy






Kisiel truskawkowy

  • 200 g truskawek 
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki cukru brązowego 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  1. Truskawki myjemy i kroimy w plasterki 
  2. Wrzucamy do garnka, zalewamy 400 ml wody, dodajemy cukier i zagotowujemy
  3. W kubeczku w 100 ml wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną
  4. Z zagotowanego kompotu wyciągnąć owoce, zblędować na masę owocową i zostawić do dekoracji
  5. Do gotującego kompotu wlewamy mąkę i mieszamy aż powstanie gładka masa. 
  6. Gotowy kisiel przelewamy do salaterek i ozdabiamy musem owocowym

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Gdy byłam mała mama robiła nam kisiel i budyń w ten sposób. Na mące ziemniaczanej z naturalnych składników. Zawsze te deserki były wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. A teraz zapomina się często jakie to proste jest samemu przyżądzić naszym pociechą taki deserek :)

      Usuń
  2. Gienalnie przygotować kisiel w domu :) Zawsze robię własny :)

    OdpowiedzUsuń