Kisiel truskawkowy
Kisiel truskawkowy
- 200 g truskawek
- 500 ml wody
- 2 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Truskawki myjemy i kroimy w plasterki
- Wrzucamy do garnka, zalewamy 400 ml wody, dodajemy cukier i zagotowujemy
- W kubeczku w 100 ml wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną
- Z zagotowanego kompotu wyciągnąć owoce, zblędować na masę owocową i zostawić do dekoracji
- Do gotującego kompotu wlewamy mąkę i mieszamy aż powstanie gładka masa.
- Gotowy kisiel przelewamy do salaterek i ozdabiamy musem owocowym
Smacznego!
Gdy byłam mała mama robiła nam kisiel i budyń w ten sposób. Na mące ziemniaczanej z naturalnych składników. Zawsze te deserki były wspaniałe.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. A teraz zapomina się często jakie to proste jest samemu przyżądzić naszym pociechą taki deserek :)
UsuńGienalnie przygotować kisiel w domu :) Zawsze robię własny :)
OdpowiedzUsuń