- Makaron świderki (mogą być też rurki, kokardki, muszelki)
- Mięso mielone wieprzowe 500 g
- Pasta pomidorowa 200 g
- Cebula 2 główki
- Ser żółty 200 g
- Pomidory cherry 100 g
- Śmietana kilka łyżek
- Pomidory suszone 10 sztuk
- Przyprawa do mięsa mielonego
- Bazylia suszona
- Najpierw myjemy pomidorki i przekrajamy na połówki
- Potem obieramy cebule kroimy w piórka i na rozgrzanej patelni podsmarzamy, posypujemy solą
- Teraz do cebulki dorzucamy pomidorki cherry i razem dusimy
- Następnie wrzucamy mięso na patelnię, posypujemy przyprawą i rozdrabniamy je podsmarzając ok 15 minut
- W tym samym czasie robimy sos pomidorowy. Pastę pomidorową mieszamy z kilkoma łyżkami śmietany i 2 łyżeczkami bazylii w miseczce i odstawiamy
- Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch wykładamy sos pomidorowy i przystrajamy na wierzchu suszonymi pomidorami
- Tak przygotowaną zapiekanke wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na 15 minut
- Ciepłą zapiekanke dla lepszego smaku można posypać serem żółtym
Smacznego!
Zapiekanka trochę podobna do spaghetti które robię.
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję także tego przepisu, bo naprawdę uwielbiam takie połączania!
Pozdrawiam
http://czarny-czerwony-zolty.blogspot.com/